|
|
محرک هاى گیاهى اگرچه به افزایش اشتها کمک مى کنند، ولى محرک هاى گیاهى دیگرى نیز هستند که مى توانند جلوى اشتها را بگیرند و براى کاهش وزن کمک کنند.
چرا بسیارى از افراد اشتیاق وافرى به خوردن شکلات، بیسکویت هاى ترد و خوشمزه دارند؟ چرا بسیارى از افراد تا پرخورى نکنند، احساس رضایت نمى کنند؟... یقیناً دلیل آن نیازى به خوردن حجم زیادى از غذا براى انرژى گرفتن نیست؟ روشن است که وقتى صحبت از اشتهاى زیاد مى شود، عوامل دیگرى نیز وارد عمل مى شوند.
کنترل حس حیوانى گرسنگى درون ما بسیار سخت است، زیرا این حس را بسختى مى توان نادیده گرفت. بسیارى از ما باور داریم که وقتى دلمان مى خواهد چیزى بخوریم، خوردن، به جاى نادیده گرفتن، تنها راه تسکین این خواسته است و این است که باید براى برطرف کردن گرسنگى حقیقى، چیزى بخوریم.
مکانیسم بدن انسان و اینکه چه چیزى باعث مى شود احساس گرسنگى کنیم، هنوز تا حدودى ناشناخته است. برانگیخته شدن اشتها با تغییرات جزئى بیوشیمى بدن مرتبط است. اکنون دانشمندان مى دانند که مواد شیمیایى مغز، مانند سروتونین و هورمون هایى مانند لپتین روى زمان و مقدار غذایى که مى خوریم، تأثیر مستقیم دارد.
* کنترل قند خون و احساس سیرى
یکى از عواملى که بشدت روى اشتهاى انسان اثر مى گذارد، میزان قند خون است. مى دانیم که هرچه میزان قند خون و انسولین بدن شما ثابت تر باشد، بیشتر و بهتر مى توانید اشتیاق و میل به خوردن هیدروکربور (ولع شیرینى خوردن) را کنترل کنید. دکتر بارى سیرز مى گوید: وقتى براى رفع گرسنگى غذاى شیرین یا پر نشاسته مى خورید، چه اتفاقى مى افتد: «هنگام نومیدى و دلسردى، مغزتان مى گوید که چیپس ذرت بسیار خوشمزه به نظر مى رسد. با خوردن چیپس مقدارى هیدروکربور به مغز شما مى رسد و به این ترتیب چرخه افزایش انسولین و از بین رفتن گلیکوژن (قند ذخیره بدن) دوباره شروع مى شود.
وقتى کربوهیدرات مى خورید، لوزالمعده شما مقدارى انسولین ترشح مى کند تا میزان قند خون را پایین بیاورد. اگر شما در برابر انسولین مقاوم هستید، میزان قند خون شما خیلى پایین مى آید و شما احساس مى کنید که تمایل شدیدى به خوردن شیرینى دارید. این پدیده مى تواند مصمم ترین افرادى که رژیم گرفته اند را نیز وادار کند که شیرینى بخورند.
* گیاهانى که مى توانند گرسنگى را مهار کنند
خوشبختانه ترکیب گیاهى معینى وجود دارد که مى تواند به شما کمک کند تا بر گرسنگى خود غلبه کنید. ژیمنما سیلوستر - این گیاه در آفریقا و آمریکا مى روید، ولى گونه مشابه آن استبرق است که در بندرعباس مى روید - گیاهى است که به روش سنتى چاقى و اختلالات قند خون را درمان مى کند و به عنوان نابودکننده قند خون شناخته شده است. این گیاه حاوى اسید ژیمنمیک است که مانع از احساس طعم شیرین مى شود. زیرا ساختار شیمیایى آن شبیه به گلوکز است و در واقع به گیرنده شکر در دهان مى پیوندد. پس از خوردن این گیاه، غذاهاى شیرین عملاً بى مزه مى شوند و دیگر کسى به خوردن آنها رغبتى پیدا نمى کند.
اثر این گیاه تا دو ساعت پس از خوردن آن، پایدار است. مهمتر از همه، این اسید ممکن است که مانع از جذب قند در روده شود و به این طریق بدن قادر خواهد بود که به نحوى مؤثر کربوهیدرات بیشترى بسوزاند.
در تحقیقى که در سال ۱۹۹۷ در ژاپن انجام گرفت، از فرضیه توانایى ژیمنما در جلوگیرى از جذب قند از طریق دیواره هاى روده که سبب حفظ میزان طبیعى تر قند خون مى شود، حمایت شد. این ماده میزان فعالیت انسولین را افزایش داد که این شرایط کمک مى کند که میزان بالاى قند خون را کنترل کند. همه این فعالیت ها براى طبیعى نمودن اشتها و کنترل مقدار غذاى چرب و شیرین مصرفى است.
راه حل سالم براى کنترل اشتها
اگر از ژیمنما براى بى مزه کردن غذاهاى شیرین استفاده مى کنید، آن را به صورت دم کرده یا مایع، ۱۵ دقیقه قبل از شام میل کنید. اگر نمى خواهید که مزه غذاى شیرینى که مى خورید، تغییر کند، اما مى خواهید که از خاصیت حفظ انسولین آن استفاده کنید، روزانه ۴۰۰ میلى گرم ژیمنما مصرف کنید.
گارنسیا کامبوچیا یا HCA (اسید هیدروکسى سیتریک) - در آمریکا، آفریقا و هندوستان مى روید - گیاهى است که به دلیل خاصیت ویژه آن یعنى جلوگیرى از تبدیل لیپوژنسیس به چربى، در اکثر مکمل هاى لاغرى مورد استفاده قرار مى گیرد. HCA را از پوست گارسینیا که شبیه میوه است و در جنگل هاى همیشه سرسبز جنوب هندوستان مى روید، تهیه مى شود. در اواخر دهه ،۱۹۶۰ دانشمندان کشف کردند HCA توانایى بدن را براى ذخیره گلیکوژن (گلوکز ذخیره شده) در عضلات و کبد بیشتر مى کند. در نتیجه کربوهیدرات کمترى به چربى تبدیل و ذخیره مى شود.
به طور مثال، وقتى که ما غذاى حاوى کربوهیدرات مى خوریم، همه مولکول هاى گلوکز اضافه، تبدیل به چربى یا کلسترول مى شود. HCA به طور موقت این فرایند را متوقف مى کند و در این زمان گلوکز موجود در کبد به گلیکوژن تبدیل مى شود و به دلیل این فرایند، مغز نیز پیام احساس سیر بودن را دریافت مى کند.
حداقل هفت پژوهش نشان داده است که پس از خوردن دز مناسب HCA، میزان غذایى که هر وعده خورده مى شود تا ۴۶ درصد کاهش پیدا مى کند، بدون آنکه مجدداً اشتهاى فرد استفاده کننده از HCA ، به حالت اول برگردد. در پژوهشى که توسط ژورنال آمریکایى تغذیه کلینیکى منتشر شد، وقتى HCA به موش هاى چاق و لاغرى که رژیم غذایى شان پر از قند بود، داده شد، هر دو گروه غذاى کمترى خوردند و درصد چربى بدن آنها کاهش پیدا کرد.
یک اثر دیگر HCA این است که شما وقتى تمرین ورزشى انجام مى دهید، گلیکوژن، قابل دسترس ترین منبع انرژى مى شود. در طول زمان تمرین HCA بیشتر انرژى ذخیره شده را مى سوزاند. دز پیشنهادى ۵۰۰ میلى گرم از گارسینیا کامبوچیا (نوع کاموجیاى گارسینا بیشتر مقدار HCA را دارد) که به طور استاندارد مساوى با ۲۵۰۰ میلى گرم HCA است، بیست دقیقه قبل از هر غذا خورده شود. HCA به صورت کپسول، قرص جویدنى، ویفر و یا اسپرى موجود است.
* چاى سبز: چاى فراورده نشده، رایج ترین چاى در آسیا است. در فرهنگ آسیا، قرن هاست که چاى سبز را براى حفظ سلامتى استفاده مى کنند، در حالى که علم مدرن اخیراً شروع به کشف ارزش دارویى آن نموده است.
چاى سبز با ممانعت از جذب چربى و کلسترول به کاهش وزن کمک مى کند.
دانشمندان فرانسوى پژوهشى را درباره ۶۰ زن چاق انجام دادند و براى آنان رژیم روزانه ۱۸۰۰ کالرى تجویز نمودند. نیمى از این زنان مکمل غذایى حاوى چاى سبز و نیمى دیگر دارونما یا مشابه دارویى بى خاصیت دریافت کردند. پس از دو هفته، گروهى که چاى سبز خورده بودند دو برابر گروه مشابه که دارونما خورده بودند، وزن کم کردند.
میزان داروى پیشنهادى ۵۰۰ میلى گرم پودر چاى سبز به شکل کپسول، ۱۵ دقیقه قبل از غذا و یا یک فنجان چاى سبز قبل از غذا مفید است.
مترجم: معصومه پیروزبخت
منبع اصلی این مطلب
اینجاست.